cedry2k, geaca maro

cedry2k, geaca maro

Biografie Cedry2k

Câteva informații despre ARTIST

Cedry2k, pe numele său real Stelian-Marius Crăciun, a scris primul său text de rap in 1997, la vârsta de 17 ani, alături de prietenii săi Herbert III și Haitasu, la invitația trupei Drepturi Egale. Piesa, numită „Florile Cuvântului” apare pe compilația „Marfa Hip Hop 3” un an mai târziu.

Împreuna, cei trei au format trupa Flagrant, nereușind, totuși, să mai imprime și alte piese. În același an Cedry2k îl cunoaște pe Vlad Dobrescu și împreună pun bazele unei noi trupe, numită Armada. De data asta, cei 7 membri (Cedry2k, Vlad Dobrescu, Alnak, Haitasu, Smogg, Herbert III si DJ Paul) înregistrează piesele „Viața e sursa”, „6 milioane” și „Apocaliptic”, bucăți apreciate de puținul public ascultător de Hardcore Hip Hop al acelor vremuri.

În anul 1999, alături de Vlad Dobrescu, Smogg, Deliric, Doc, Carbon, Prozak, Nwanda și DJ Paul formează primul label independent de Hip Hop Underground numit „Facem Records”. Sub îndrumarea lui Vlad Dobrescu și a lui DJ Paul ies mixtape-urile Facem Records vol. 1 & 2, care ajută trupa să își consolideze încrederea în activitatea sa. Este și momentul în care Cedry2k începe să scrie în mod constant, căutându-și stilul pentru care avea să fie apreciat mai târziu.

2002 este un an de cotitură pentru Facem Records, Cedry2k și Controlul Tehnic de Calitate întâlnindu-se pe un dublu EP numit „Secretul din Atom”. EP-ul are un succes formidabil cu bucățile „Secretul din Atom”, „Terapie de soc” și „Legea Gravitației (cu Vexxatu’ Vexx), și membrii labelului încep să aibă concerte. Cedry2k are apariții și pe „Chei Verbale”(2005), albumul de debut al trupei Zale și pe primul material CTC, numit „Dificultăți Tehnice” (2006).

În Februarie 2007, Cedry2k lansează primul său album, „Alchimia Veninului”, caracterizat prin puternice accente de horrorcore, fiind și primul de gen care a atras atenția în mod deosebit. De altfel, sunetul acid rezultând din beaturile agresive (în mare parte semnate la vremea aia de Vlad Dobrescu, Deliric și Raz One) și timbrul vocal unic al lui Cedry2k îl găsim pe majoritatea pieselor pe care rapperul avea să le înregistreze mai târziu.

În 2008, participă la mixtape-ul de producție a lui Deliric „Jupiter a ucis Melodia” semnând o piesă cu Nimeni Altu’ și una solo.

În 2009, artistul îl cunoaște pe SEZ, a cărei producție devine definitorie pentru sunetul căutat de Cedry2k. Cei doi vor colabora pe majoritatea pieselor de pe următoarele patru albume Cedry2k – „Poezie Balistica” (2009), „Cuvintecevindecă” (2010), „Clipa Schimbării” (2012) și „Identitate” (2012).

Din cauza unor diferențe de opinii pur ideologice, Cedry2k părăsește Facem Records, fără să existe vreo ceartă între ei. De altfel, rapperul va mai colabora cu artiștii Facem cu mai multe ocazii, în viitor. În aceeași perioadă, îl cunoaște într-un studio din Berceni pe Tudor Sișu (La Familia), cei doi devenind prieteni și formând, la un moment dat, trupa „Haarp Cord”, alături de Dragonu AK 47 (Specii) și de Pacha Man.

În 2011, după mai puțin de o suta de ore de studio, cei patru termină primul album Haarp Cord, numit sugestiv „Dragoste sau Frică”. Materialul, reprezentat de o lirică dură, complexă, dublată de instrumentale puternice și refrene melodioase, umple inimile ascultătorilor dar și sălile cluburilor, asigurandu-și succesul fără ca membri să filmeze măcar un videoclip.

În 2012, în absenta lui Tudor Sișu, arestat în acea perioadă, Cedry2k și Dragonu se întorc în studio și ajutați de Carbon, reusesc să înregistreze al doilea album Haarp Cord, numit „Vremurile din urmă”. Este și momentul în care Cedry2k părăsește trupa, simțind nevoia de a renunța la scris.

După doi ani în care rapperul nu a compus nici măcar un vers, Cedry2k se decide să se întoarcă în studio și scoate un material nou, foarte controversat datorită temei și anume „Sfinții Închisorilor”. Lansarea albumului din 2014 depășește și cele mai optimiste așteptări, fiind nevoie ca rapperul să susțină doua concerte consecutive pentru ca toți cei prezenți (aproape 2000 de persoane) să poată asista la spectacol.

În 2015 este gata să lanseze „România Furată” , dar exact cu o zi înainte, Clubul Colectiv, care trebuia să susțină spectacolul ia foc, provocând o tragedie națională, ale cărei urmări ne bântuie și astăzi. Jumătate de an mai târziu, albumul e lansat, totuși.

În 2016 lansează single-ul „Sângele din Tricolor”, în colaborare cu Jianu, iar doi ani mai târziu, în 2018, Cedry2k aruncă pe piață „Școala Veche”, un album care se apropie chiar și mai mult de stilul rapului clasic al cărui ascultător este artistul.

Urmărește activitatea lui Cedry2k

facebook

youtube

spotify

instagram

patreon

Ia legătura cu artistul

SOLICITĂ O COLABORARE

Conținut exclusiv!

FII PARTE DIN FANBASE, BENEFICIAZĂ DE CONȚINUT EXCLUSIV

Vrei să afli imediat ce lansează Cedry2k un nou material?
Vrei să obții acces la informații în exclusivitate?
Ești un fan adevărat?

Fii un Patreon